Η Σωτήρα Λεμεσού, είναι ένα μικρό χωριό που βρίσκεται 20 περίπου χιλιόμετρα δυτικά της Λεμεσού. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διοικητική έκταση χωριό της επαρχίας Λεμεσού (4,435 εκτάρια) μετά το Ακρωτήρι. Μεγάλο μέρος της έκτασης του εμπίπτει στο έδαφος της βρετανικής στρατιωτικής βάσης Ακρωτηρίου-Επισκοπής.

Υπάρχει και δεύτερο χωριό με την ονομασία Σωτήρα αλλά αυτό βρίσκεται στην επαρχία Αμμοχώστου.

Η Σωτήρα είναι κτισμένη σε μέσο υψόμετρο 280 μέτρων και το τοπίο της έχει μια κλίση προς την θάλασσα, είναι δε διαμελισμένο από το ρυάκι Σύμβουλος που πηγάζει βορειότερα και χύνεται στον κόλπο της Επισκοπής. Το ψυλότερο σημείο του χωριού είναι η κορφή Ροφέσια (386 μέτρα) και βρίσκεται 3 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του οικισμού.

Το χωριό δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 470 χιλιοστόμετρα και στην περιοχή του καλλιεργούνται τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά, οι χαρουπιές και οι ελιές. Υπάρχουν επίσης αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις που καταλαμβάνονται από άγρια φυσική βλάστηση. Μέρος του κρατικού δάσους της Επισκοπής βρίσκεται στα διοικητικά όρια του χωριού.

Από συγκοινωνιακής άποψης η Σωτήρα συνδέεται στα βορειοανατολικά με το Σούνι-Ζανατζιά (4 περίπου χιλιόμετρα) και στα νότια με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου ( 3 περίπου χιλιόμετρα)

Στην μακρόχρονη ιστορία του το χωριό γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Το 1881 οι κάτοικοι αριθμούσαν τους 64. Το 1891 αυξήθηκαν στους 69, το 1901 στους 90 και στους 101 το 1911. Στις απογραφές του 1921 και 1931 οι κάτοικοι ανήλθαν στους 111 για να αυξηθούν το 1946 στους 136 και στην συνέχεια στους 181 το 1960. Στην συνέχεια το χωριό πλήγηκε από την αστυφιλία και οι κάτοικοι της μειώθηκαν στον 134 το 1973, στους 109 το 1976 και στους 94 το 1982. Σήμερα η κοινότητα αριθμεί ……. κατοίκους.

Η ονομασία του χωριού , όπως και αυτό της Σωτήρας Αμμοχώστου,
έχει αγιολογική ονομασία. Φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου η κύρια εκκλησία της κοινότητας είναι αφιερωμένη στον Χρυσοσώτηρα και γίνεται μεγάλο πανηγύρι κατά την γιορτή αυτή στις 6 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες για την εκκλησία και τα εξωκλήσια του χωριού μπορείτε να βρείτε στην σχετική σελίδα για τις εκκλησίες.

Το χωριό πιθανότατα να ιδρύθηκε κατά τα Βυζαντινά χρόνια, κρίνοντας από την ονομασία του. Ωστόσο δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές, πιθανώς επειδή ήταν μικρός οικισμός. Βρίσκεται όμως σημειωμένο σε παλιούς χάρτες με την σημερινή του ονομασία. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας ήταν προφανώς μικρό φέουδο.

Εξ άλλου κοντά στο χωριό και προς τα νότια του, βρίσκεται ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος του ιερού του Απόλλωνος του Υλάτη που εμπίπτει στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο τους Κουρίου.
Κατά την αρχαιότητα η περιοχή της Σωτήρας περιλαμβανόταν στην διοικητική έκταση του βασιλείου του Κουρίου.

Κοντά στο χωριό υπάρχει σημαντικός αρχαιολογικός χώρος με οικισμούς των Προϊστορικών χρόνων, που αποδεικνύουν αρχαιότατη κατοίκηση της περιοχής. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον αρχαιολογικό χώρος της Σωτήρας μπορείτε να βρείτε στην σχετική μας σελίδα για τις αρχαιότητες.

Η Σωτήρα φημίζεται για την πρωτοποριακή κατασκευή του ρεσιού καθώς επίσης και για τα νοστιμότατα χρυσοκούλουρα της.